O nas ste povedali

prosim za pomoč pri oddaji!

 

Spoštovana ga. Levstek,

 

Lepo prosim, da mi svetujete na koga se lahko obrnem, oziroma kdo je tisti, ki bi mi lahko pomagal pri oddaji stanovanja.

 

Sedem let sodelujem z vami in z vašo storitvijo sem bila vedno in vsakič znova zelo zadovoljna. Dali ste mi nič koliko nasvetov in vse drobne težave na katere smo v vseh treh najemnih razmerjih včasih naleteli, smo z vašo pomočjo rešili “spotoma”. Zdaj pa mi pravite, da se boste nehali ukvarjati s posredovanje pri oddaji stanovanj, ker vam zakon prepoveduje zaračunati za svojo storitev več kot nekaj drobiža. Ne vem no – jaz sem vam še vedno pripravljena plačati eno najemnino vsakih nekaj let, ko mi najdete novega najemnika in uredite vse potrebno, da se tako jaz kot najemnik počutiva varno in se na vas lahko obrneva vsakič, ko kaj “zaštrika”. Je kakšna možnost, da vam isti znesek plačam na kakšen drug način?

 

Ga. Vesna! Dobro poznate mojo situacijo. Za stanovanje, ki ga oddajam v Domžalah zdaj dobivam 300 € mesečno. Od tega slabih 70 € dajem na stran, ker bom morala konec leta plačati davek državi (skupaj 810 €), okoli 200 € doplačujem bivanje in nego za svojo mamo, ki biva v domu za starejše občane. 21 € plačujem strošek za rezervni sklad. Torej z najemnino ne služim, ampak vzdržujem. Seveda je možnost, da stanovanje kar prepišem na državo, oni pa še nekaj časa skrbijo za mojo mamo. Morda bodo stanovanje kasneje namenili kakšnemu mlademu najemniku, jaz pa bi ga zelo rada obdržala za svoje otroke J

 

Torej, Miha ki ste mi ga pripeljali pred dobrima dvema letoma, se s koncem avgusta s punco seli v Prekmurje, kjer si je uredil malo hišico in se lotil ekološkega kmetovanja. Želim mu vse dobro in upala sem, da bo tudi moj naslednji najemnik tako “fejst”. Ampak kje naj ga zdaj najdem? Oglasa si sama ne upam dati, oziroma nisem prepričana, kako bi lahko odgovorila na vse tiste klice med svojim delovnikom, ki je raztegnjen čez cel dan. In kako naj se potem pogovarjam, kdaj naj naredim vse te oglede, kaj vprašam, kako naj se odločim za “pravega”? Naj najamem odvetnika? Koliko pa ta računa za pogodbo in verjetno ne bo hotel biti prisoten na ogledih? Naučila sem se, da zadnje najemnine ne smem pokompezirati z varščino, mi lahko date še kakšen nasvet? Na Zvezi potrošnikov mi nočejo svetovati, ker pravijo, da to ni njihova stvar in da jim nisem plačala članarine – a niso oni tisti, ki bi morali varovati potrošnika in javni interes?

 

Ne vem no, gospa Vesna – jaz bi vam najraje vseeno plačala, kot do zdaj (mogoče pa vseeno kar dve najemnini – pa za 30 € dvignem najemnino, mislim, da se to najemniku ne bo toliko poznalo in da bi tudi to uspeli dobiti). Prosim razmislite in mi javite kako naprej. Gotovo boste našli kakšno rešitev., saj ste jo do zdaj še vedno J

 

In lepo poletje vam želim!

Tina J.